Niet schrikken, wij gaan niet meedoen aan de gele-hesjes-demonstraties. Dit gaat over het dragen van veiligheidskleding tijdens werkzaamheden in de bouw en bij het spoor. Op 1 juli 2019 moeten bedrijven die in deze branches werken namelijk overgestapt zijn van geel naar oranje.

Waarom?
Om eenheid te houden. In de meeste Europese landen is oranje de kleur voor de bouw. Daarnaast werken veel aannemers tegelijkertijd aan projecten binnen de spoorsector en de bouwsector, waardoor ze niet telkens van kleding hoeven te wisselen. Uit onderzoek blijkt overigens dat oranje net zo veilig is als geel.

Voor veiligheidsfunctionarissen geldt een uitzondering. Wanneer zij gezag voeren over één of meer personen of verantwoordelijk zijn voor aanrijdgevaar moeten zij gebruik blijven maken van de gele kleding.

Wanneer?
Op 1 januari 2019 start de overgangsperiode. Stipt 1 juli om 00.00 uur stapt de hele branche over op oranje. Er is bewust een lange aanlooptijd afgesproken, zodat het omwisselen en aanschaffen van nieuwe oranje kleding zoveel mogelijk meeloopt in de reguliere vervangingscyclus bij bedrijven. Naast de veiligheidskleding moeten ook handleidingen en instructies aangepast worden.

De eisen wat betreft de reflecterende strepen veranderen overigens niet. De regels voor de normeringen EN471 en RWS blijven zoals ze zijn.

Wilt u meer informatie over de aanschaf van veiligheidskleding? Neem eens vrijblijvend contact met ons op!